Festival Zeeland Klassiek in PZC

dinsdag 28 juni 2022

Het PZC besteedde aandacht aan ons festival via dit leuke artikel:

Top van de wereld speelt op het Festival Zeeland Klassiek

MARIO WISSE

Yerseke
Sinds twee jaar is Sjaak de Blauwe (75) voorzitter van Stichting Kamermuziek Zeeland. De 35 jaar daarvoor woonde hij, Nissenaar van geboorte, in Valkenswaard bij Eindhoven. ,,Ik zat in de marketing bij Philips”, vertelt hij. Inmiddels woont hij in Goes. Zijn passie voor klassieke muziek is er altijd geweest. ,,Ik heb altijd instrumenten bespeeld: hobo, cello.” Lachend: ,,Hoewel, bespelen is een groot woord.”

Stichting Kamermuziek Zeeland (SKZ) organiseert al sinds 1990 concerten met kamermuziek. Een van de evenementen die SKZ organiseerde was Kamermuziek Festival Middelburg. Festival Zeeland Klassiek is daar de opvolger van. ,,Met de komst van onze zeer enthousiaste artistiek leider Lisa Jacobs een paar jaar terug besloten we uit te breiden. Verder de provincie in. Het leek ons een goed idee het festival te koppelen aan Zeeuws cultureel erfgoed. Zo ontstond Festival Zeeland Klassiek.”

‘Gangbare concertjes’
Voor de leken onder ons: kamermuziek is klassieke muziek voor kleinere ensembles, en dus niet voor orkesten. Alles van soloconcerten tot en met ensembles van vijftien mensen. ,,Het voordeel van een kamermuziekfestival is dat je musici op kleine, bijzondere locaties kunt neerzetten. Zo maak je het voor bezoekers aantrekkelijker; het is niet alleen de muziek maar ook de omgeving. Daarmee willen wij ons een beetje onderscheiden van de gangbare concertjes.”

De bijzondere locaties die deze editie van het Festival Zeeland Klassiek aandoet zijn bijvoorbeeld het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, zorgcomplex Landgoed Rijckholt in Geersdijk en het iconische Badpaviljoen in Domburg. Op die laatste plek speelt een salonorkest film- en dansmuziek uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Dat is volgende week vrijdag.

Boottocht
Een ander in het oog springend onderdeel staat komende vrijdag – meteen ook de eerste dag van het tiendaagse festival – op het programma:
een muzikale oestertour op de Oosterschelde op de YE-100. Dat is de Yerseke 100, een oude vissersboot, waarvan de eigenaar is gestopt met vissen en nu rondvaarten verzorgt. Denk niet dat het blijft bij een stukje varen met een moppie stukje muziek onderweg.
,,We beginnen met een concert op de boot in de haven, gaan vervolgens varen. Onderweg zijn er een demonstratie oestervisserij en een oesterproeverij. We leggen aan bij een zandbank waar opnieuw een concertje is en er is een afsluitend concert na terugkeer in de haven.”
De boottocht past helemaal in het festivalthema: water. Misschien niet héél verrassend voor een Zeeuws festival, maar tegelijkertijd midden in de roos, zo besef je wanneer je de verklaring op de festivalwebsite leest.
‘Water is op allerlei manieren vervlochten met het leven van en in onze provincie, zoals ook muziek in haar vele gedaantes door het leven stroomt, in wisselende gedaantes, alsmaar transformerend en tegelijkertijd herkenbaar en constant’.
,,Bij elke geboren Zeeuw speelt water een rol”, zegt De Blauwe. ,,In Valkenswaard woonde ik schitterend tussen de bossen. En toch moest ik elk jaar een paar keer over een Zeeuws strand gaan lopen, de geur van de zee opsnuiven en het gevoel van ruimte krijgen. De meeste Zeeuwen die ik ken, hebben dat. Het was voor mij ook een van de redenen om terug te komen.”
Bij het thema hoort bijvoorbeeld het beroemde Water Music (Wassermuzik), dat de Duitse componist Georg Friedrich Händel maakte voor een feestelijke boottocht van de Engelse koning George I over de Theems op 17 juli 1717. Dat stuk komt tijdens het festival langs, verzekert De Blauwe.
Het kwartet op de YE-100 speelt stukken van componisten als Mozart, Svensson en Debussy die bij het thema passen.

Klassieke toppers
De eerdergenoemde artistiek leider Lisa Jacobs, zelf ook topvioliste, stapt ook met haar viool aan boord van de YE-100. De Blauwe loopt weg met haar. ,,Dankzij haar netwerk komt de top van de klassieke muziek komende dagen naar Zeeland. Celliste Harriet Krijgh en de Letse pianiste Lauma Skride bijvoorbeeld, die allebei zelfs tot de wereldtop behoren.”
Er kunnen vijftig mensen mee vrijdag. ,,Eigenlijk meer, maar als het slecht weer is moet iedereen overdekt kunnen zitten.” De Blauwe weet niet of alle musici zeebenen hebben. ,,Haha, dat heb ik niet gevraagd.
Maar ze spelen alleen als we stilliggen, hoor. Onderweg spelen zou ook een probleem zijn vanwege het geluid van de motoren.”

Festival Zeeland Klassiek vindt plaats van 1 tot en met 10 juli. Kijk voor
het programma op https://festivalzeelandklassiek.nl/. De oestertour vertrekt vrijdag om 15.00 uur vanuit Yerseke en duurt ongeveer 3,5 uur. Het kost 30 euro om aan boord te stappen.