Ketevan Roinishvili

Cello
Ketevan Roinishvili komt uit een muzikale familie in Tbilisi (Georgië). In 1993 werd zij aangenomen in de pianoklas op het Muziek Gymnasium, maar na drie jaar wisselde zij de piano in voor de cello en kwam in de klas van Professor Mikheil Khoshtaria.

Tijdens haar studie aan dit Gymnasium begon zij reeds solo concerten te spelen. Op 15-jarige leeftijd was Ketevan al solo celliste van het Conservatoriumorkest van Tbilisi onder leiding van de Russische dirigent Lev Markiz, ook artistiek leider van dit ensemble.

In 2003 studeerde zij Cum Laude af aan het Muziek Gymnasium en werd aangenomen op het Conservatorium van Tbilisi, waar zij tot Augustus 2008 studeerde bij Professor Tamara Gabarashvili. Lev Markiz en de ‘Stichting vrienden van het Conservatorium van Tbilisi’ maakten het mogelijk voor Ketevan om in Nederland te komen studeren. Met hun hulp was het ook mogelijk haar cello aan te schaffen. De bouwer van de cello is momenteel nog onbekend. Haar strijkstok is een ‘Fetique’ en wordt geleend van het Nationaal Instrumentenfonds (NMF).

In juni 2012 sloot Ketevan haar Bachelor examen Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Professor Dmitri Ferschtman. Tot en met 2013 studeerde Ketevan aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien bij Professor Reinhard Latzko. In 2014 sloot zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Floris Mijnders af met de hoogst mogelijke onderscheiding.

In 2012 speelde Ketevan het celloconcert van Dvorák met het orkest van het Conservatorium van Amsterdam. Ook werd zij geselecteerd om Tsjaikovsky’s Rococo variaties te spelen met het Turkse Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Cem Mansur. Ook nam zij in 2012 deel aan het Oleg Kagan festival waar zij optrad met o.a. Natalia Gutman.

Ketevan behaalde de eerste prijs in het Nationaal Concours van Georgië (2007) met haar uitvoering van het cello concert van Edward Elgar en ontving een onderscheiding op het Internationale Dotzauer Cello Concours in Dresden. In 2009 won zij de “Servais” prijs bij het internationale Servais Concours in Gent.

In 2013 ontving Ketevan de ‘Radio 4 studiebeurs’ in het Dutch Classical Talent concours. In dit kader gaf zij een tournee in Maart 2015. In 2016 werd Ketevan geselecteerd voor de New Masters on Tour. In november 2016 zal zij samen met pianiste Daniël Kool concerten geven in Texel (Hervormde Kerk), Zwolle (Odeon), Amsterdam (Concertgebouw) en Bratislava (Slovak Philharmonic).

Ketevan treed regelmatig op in binnen- en buitenland. Zij gaf concerten in Nederland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, Rusland, Georgië en België
Zij volgde masterclasses bij onder andere Anner Bijlsma, Maria Kliegel, Michel Strauss en Jérôme Pernoo.


Details

  • Artiest

    Ketevan Roinishvili
  • Instrument

    Cello