Roman Salyutov

Piano & Dirigent
Roman Salyutov werd geboren in Leningrad in 1984, studeerde piano en directie in Sint-Petersburg en Keulen en promoveerde in musicologie (Dr. fil. in Paderborn met een onderzoek naar de semantiek van de muzikale taal van César Franck. Zijn optredens als concertpianist brachten hem niet alleen naar vele optredens in Duitsland en Europa, maar ook naar de VS, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Israël. Masterclasses en musicologische lezingen aan universiteiten in binnen- en buitenland en op festivals behoren ook tot zijn artistieke werk.

Zijn repertoire reikt van barok tot 21e-eeuwse muziek en omvat meer dan 400 werken. De muzikant woont in Bergisch Gladbach bij Keulen. Hij is chef-dirigent van het Bergisch Gladbach Symphony Orchestra, initiatiefnemer van verschillende stadsfestivals, operaproducties, nationale en internationale projecten. Hij is ook de oprichter en dirigent van het Duits-Israëlische Yachad Chamber Orchestra.

In 2018 ontving Roman Salyutov het ereteken van de stad Bergisch Gladbach voor zijn diverse vrijwillige inzet op het gebied van cultuur ( info hier ).
Leven
Roman Salyutov werd geboren in 1984 in Leningrad, USSR. Op 10-jarige leeftijd ging hij naar het Special Music Lyceum aan het St. Petersburg State Conservatory (hoofdfocus piano, dirigeren), en na zijn afstuderen studeerde hij aan het St. Petersburg State Conservatory (Diploma cum laude, 2008) en aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen (Master cum laude, 2010). Hij promoveerde in 2011 op een proefschrift over het pianowerk van César Franck aan de universiteit van Paderborn .

De artistieke activiteit van Roman Salyutov omvat solo-optredens, met ensembles en orkesten, en leidt hem, naast vele recitals in Duitsland, naar Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Litouwen, Israël, de VS, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Hij wordt ook regelmatig uitgenodigd voor toonaangevende masterclasses piano. Zo werd hij als professor uitgenodigd om een mastercursus te geven in de Franz Liszt Society Switzerland-Japan (Japan, 2016), de Franz Liszt Society in Wroclaw (Polen, 2017), de Victoria University of Wellington (Nieuw-Zeeland, 2018), en de Universiteit van New Mexico (VS, 2018).
Al bijna 10 jaar leidt hij de concertserie “The Work of Great Composers” in verschillende culturele centra in Duitsland. In deze uitvoeringen geeft hij musicologische lezingen en speelt daarnaast thematisch afgestemde concertprogramma’s. Als musicoloog treedt hij op met lezingen aan verschillende Duitse en buitenlandse universiteiten.
Sinds 2013 is Roman Salyutov chef-dirigent van het Symfonieorkest van Bergisch Gladbach (bij Keulen).

Voor meer informatie over het orkest: www.sinfonieorchester-bg.de

In 2018 richtte hij het eerste Duits-Israëlische orkest op, het Yachad Chamber Orchestra: www.yachad-orchestra.com . Naast Duitse optredens treedt het orkest op op internationale podia, zoals Israël, Litouwen, Polen en Frankrijk.

Roman Salyutov is ook betrokken bij verschillende culturele projecten . Hij is bestuurslid van een nieuw operateam van de stad, dat werkt aan een wedergeboorte van het plaatselijke operahuis. In dit kader lanceerde hij in 2018 een operaproject met een productie van Mozarts Don Giovanni, waarbij hij de uitvoeringen dirigeerde. Bovendien was hij medeorganisator van het eerste nationale Max Bruch Music Festival 2013 en was hij initiatiefnemer en artistiek leider van het festival ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Duitse hereniging in 2015, het Cultureel Jeugdfestival en het Duits-Franse Cultuurfestival.in 2017 en het Duits-Israëlische Cultuurfestival in 2018 in Bergisch Gladbach . Hij is nu voorzitter van de culturele vereniging “Musik- und KulturFestival GL e. V. ”, het ontwikkelen van verschillende muzikale projecten en het actief promoten van het netwerk van internationale culturele uitwisseling van de regio ( www.musik-kultur-gl.de ).

In 2018 ontving Roman Salyutov de erepenning van de stad Bergisch Gladbach voor zijn substantiële culturele vrijwilligerswerk.


Details

  • Artiest

    Roman Salyutov
  • Instrument

    Piano & Dirigent