Tzigani

Tzigani is een zigeunerband die zowel originele composities als traditionele muziek uit Oost-Europa (Hongarije, de Balkan) speelt.

Tzigani speelt virtuoze zigeunermuziek uit de Balkan, Hongarije en Rusland. De cd “Budapest”, opgenomen met medewerking van lokale Hongaarse zigeunermuzikanten, was de start van deze internationale groep.

Het repertoire omvat zowel eigen composities als traditionele zigeunermuziek. Melodieën uit films van Emir Kusturica en Tony Gatlif passeren de revue, ook het repertoire van Goran Bregović komt aan bod. Dit concert is instrumentaal, er is veel ruimte voor de inbreng van alle muzikanten, zonder uitzondering virtuozen op hun instrument.

In de eerste plaats Pal Szomora uit Budapest, de violist-orkestleider. Pal stond reeds op zesjarige leeftijd als solist op het podium met achter hem een dertigkoppig zigeunerorkest en maakte daarmee verschillende wereldtournees. Hij stamt uit een familie van zigeunermuzikanten die sinds generaties de viooltraditie doorgeeft van vader op zoon. Een prachtige vioolklank en virtuositeit bepalen zijn vioolspel.

Op accordeon Sven Van De Voorde, winnaar van verschillende internationale muziekwedstrijden. Sven is enorm veelzijdig en studeerde zowel jazz als klassiek. Hij heeft een een masterdiploma op zak voor zowel klarinet als accordeon, en tourde door Europa, China en Japan met het Finse Lahti Symphony Orchestra.

Herman De Rycke, contrabas, combineerde een succesvolle carrière als basgitarist in de popmuziek (winnaar Humo’s Rock Rally in 1986) met studies contrabas (zowel klassiek als jazz). Daarna heeft hij zich met passie toegelegd op de zigeuner- en de Oosteuropese muziek, intussen zijn specialiteit geworden.

Renelius Bikar uit Slovakije vult de groep hier aan als tweede violist, en eventueel ook als gitarist (zijn 2e instrument) voor sommige stukken, ook hij komt uit een muzikale familie en speelt vaak met grote namen zoals Laszlo Olah, Geza Hoszu Legocky, Roby Lakatos, Sandor Urmös, die hem enorm waarderen.

 


Details

  • Artiest

    Tzigani
  • Instrument

  • Website