dinsdag 04 juli

Wolfgang Amadeus Mozart, door zijn leven in muziek!

We nemen u mee door het leven van muzikaal genie Wolfgang Amadeus Mozart, aan de hand van werken die belangrijke kruispunten in zijn persoonlijke en compositorische leven duidden.

Amper 10 jaar oud was Wolfje, toen het gezin Mozart op een grand tour door Europa ging. Zijn vader Leopold was ervan overtuigd dat de wereld het ‘Wonder dat God in Salzburg geboren liet worden’ moest horen. Ondanks dat Nederland oorspronkelijk niet in de planning stond (‘we gaan niet naar Holland..die Hollanders, het gewone volk maar ook de rest, zijn onbeschaafd’) spendeerde de Mozarts uiteindelijk toch bijna een jaar binnen onze grenzen en in deze periode schreef en voerde de jonge Wolfgang o.a. zijn KV26 voor viool en piano uit, destijds samen met zus Nannerl.
De pianokwartetten nemen een bijzondere plaats in binnen het oeuvre van Mozart; oorspronkelijk door zijn uitgever Hoffmeister belast met de opgave om 3 kwartetten te schrijven, besloot deze na het zien van Mozart’s eerste pianokwartet dat deze te lastig zou zijn voor de gewone muzikant en niet goed verkoopbaar zou zijn en trok de opdracht in. Vrij van verplichting besloot besloot Mozart 9 maanden later alsnog een tweede kwartet te schrijven en gelukkig maar, want het kwartet in Es groot KV 493 is een echt juweel.
Mozart de vriend; voor zijn goede vriend Michael Haydn die onder grote zorgen gebukt ging omdat hij een opdracht om 6 duo’s voor viool en altviool te krijgen maar niet voltooid kreeg voor de aartsbisschop Colloredo, schreef Mozart in twee dagen en twee nachten twee magnifieke duo’s, die onder de naam van zijn vriend werden gepubliceerd. Saillant detail was dat Mozart een enorm meningsverschil had met de aartsbisschop en er meer dan waarschijnlijk enorm persoonlijk plezier uit heeft gehaald deze voor de gek te houden. Pas bij de dood van Michael werd de ‘misleiding’ onthuld.
We sluiten af met Mozart’s strijkkwintet in g-klein KV 516, geschreven aan het sterfbed van zijn vader. In deze zeer persoonlijke compositie maakt hij het rouwproces voelbaar en eert hij de belangrijkste relatie uit zijn hele leven.

Programma
W.A. Mozart (1756-1791)
Sonate voor viool en piano KV.26 in Es
– Allegro molto
– Adagio un poco andante
– Rondeaux (Allegro)

Pianokwartet no. 2 Es-groot, KV.493
– Allegro
– Larghetto
– Allegretto

Strijkkwintet KV.516 in g-klein
– Allegro
– Menuetto (Allegretto)
– Adagio ma non troppo
– Adagio-Allegro

Bestel onderaan deze pagina direct uw tickets.


Ook onderdeel van passepartout, losse tickets:

€ 25


Details

 • Datum

  dinsdag 04 juli
 • Aanvang

  20.00 uur
 • Adres

  Verwerijstraat 14, 4331 TC
 • Plaats

  Middelburg
 • Locatie

  Zeeuwse Concertzaal