Concertlocatie: Watersnoodmuseum

donderdag 17 februari 2022

De komende periode zetten we iedere week een concertlocatie in the picture. Naast de reguliere concertzalen, zullen er namelijk ook concerten te horen en beleven zijn op unieke plekken in Zeeland! Vandaag de plek die ultiem is verbonden met het thema Water: Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Na de 40-jarige herdenking van de watersnood in 1993 werd een werkgroep gevormd onder leiding van Ria Geluk, die er in 1997 in slaagde om het museumproject van de grond te krijgen. Een groep vrijwilligers onder leiding van Evert Joosse, bouwkundige uit Kloetinge, maakte van een van de caissons het Watersnoodmuseum.

In september en oktober 2000 vond een proefopenstelling plaats met de bedoeling het publiek te laten ervaren hoe het zou worden. Nadat in de daaropvolgende winter de inrichting werd afgerond vond op 2 april 2001 de officiële opening plaats.  Na een grootscheepse verbouwing werd het museum vergroot van één naar vier caissons, het uitgebreide museum werd in 2009 heropend door premier Jan Peter Balkenende.

Ongeveer 80.000 mensen bezoeken het museum jaarlijks in de periode april tot november. In het museum geven filmbeelden een indruk van de redding, hulp en wederopbouw met de middelen van die tijd. Tientallen kranten geven een beeld van toen, evenals de fotomappen, waarin de 12.500 foto’s zijn ondergebracht. Hulpgoederen, maar ook de machines waarmee het herstel werd uitgevoerd worden getoond. Op een grote maquette staan de talloze dijkdoorbraken vermeld. In februari 2018 werd het kunstwerk De verdronkenen van Miep van Riessen onthuld.

Tijdens het festival:

U zult tijdens de rondleiding worden verrast met een aantal kleine concertjes in het museum, waarmee we u een zeer gevarieerde middag aanbieden!

Locatiegegevens: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk