Over Festival Zeeland Klassiek

Festival Zeeland Klassiek is een initiatief van de Stichting Vrienden Kamermuziek Zeeland.

Over ons

Stichting Vrienden Kamermuziek Zeeland

Stichting Vrienden Kamermuziek Zeeland stimuleert de belangstelling voor klassieke muziek in kleine bezetting. Dit doet zij door het organiseren van kamermuziekconcerten in diverse theaters en een 10-daags festival op verschillende (buiten)locaties in Zeeland. Naast concerten met (inter)nationale musici krijgt jong talent de mogelijkheid zich tijdens het festival verder te ontwikkelen middels masterclasses en educatieprojecten.

Missie en visie

De Stichting Vrienden Kamermuziek Zeeland, ziet het als haar missie om kamermuziek van hoogwaardige professionele kwaliteit in Zeeland aan te bieden. Ze doet dat enerzijds via een reeks van kamermuziekconcerten gedurende het jaar en anderzijds via een 10-daags kamermuziekfestival onder de noemer Festival Zeeland Klassiek, zoals in dit document is beschreven.  

Zodoende hoopt de stichting bij te dragen aan het bevorderen van de aandacht voor- en de uitvoering van klassieke muziek in de regio Zeeland. Naast het internationaal karakter ligt de nadruk op talentontwikkeling, sociaal maatschappelijk belang en de versteviging van de Zeeuwse culturele regio. Een belangrijk element in de missie van de stichting is het betrekken van Zeeuws cultureel erfgoed in de programmering en dat uit zich met name ook in de randprogrammering.  

Zeeland is een regio die, zeker voor bepaalde delen van de provincie, nog maar matig is voorzien van klassieke kamermuziek. De afgelopen jaren is gebleken dat die markt er is, maar wel verder ontwikkeld dient te worden en dat kost tijd. Als stichting zetten we hier komende jaren met veel enthousiasme onze schouders onder.

“Je gunt Zeeland dit festival enorm. Lisa Jacobs is een van de weinigen die met een mooi programma in dat gat springt” 

recensie NRC 2 juli 2023

Partners & Sponsoren

Comité van Aanbeveling

Het  comité van aanbeveling van het Festival wordt gevormd door:

  • Anita Pijpelink – Gedeputeerde cultuur Provincie Zeeland
  • Carla Doorn – Wethouder cultuur Gemeente Middelburg
  • Daniel Raiskin – Chief Conductor Slovak Philharmonic Orchestra en Music Director Winnipeg Symphony Orchestra 
  • Ruud van der Meer – oprichter en oud-directeur Prinses Christina concours
  • Hans van den Boom – Presentator Radio 4
  • Ab Nieuwdorp – Presentator Radio 4