Thema en programma editie 2024 bekend!

maandag 01 januari 2024

‘Nederlandse kunstenaars op het wereldtoneel’

Festival Zeeland Klassiek 2024 28 juni t/m 7 juli 2024

‘Laat nu de muzikanten komen en schenk hun glazen gele wijn. Zet alle ramen op de tuin wijd open, we gaan nu lang en innig vrolijk zijn’. Gerard Reve.

Tijdens Festival Zeeland Klassiek 2024 gaan we tien dagen lang op avontuur binnen onze eigen landsgrenzen. Met als thema ‘Nederlandse kunstenaars op het wereldtoneel’ ontdekt u bijzondere muzikale vriendschappen tussen befaamde componisten en onze landgenoten. We zetten bijzondere Nederlandse musici in het voetlicht en laten u kennis maken met schrijvers en beeldend kunstenaars, gelinkt aan wereldberoemde internationale componisten of muziekwerken.

Waar ik enorm naar uitkijk in het komende festival is bijvoorbeeld het openingsconcert rond Julius Röntgen en het concert in het kerkje in Zoutelande met de Goldbergvariaties van Bach in strijktrioversie en de roman Contrapunt van Anna Enquist. Een hoogtepunt in de muziekgeschiedenis maar vooral ook een programma dat draait rond het thema van de verwerking van verlies, wat voor mij persoonlijk ook zeer relevant is geweest.

Als tweede draadje in het programma kijken we naar de positie van de vrouw in de maatschappij. Het is amper 100 jaar geleden dat het vrouwenkiesrecht werd aangenomen. Hoe was het leven als ambitieuze vrouw voor en rond die tijd eigenlijk?
Via iconische figuren als Henriette Bosmans, Emilie Mayer en het echt fantastische levensverhaal van wielrenster Alfonsina Strada belichten we de maatschappelijke en kunstzinnige emancipatie.

En zoals onze bezoekers inmiddels van ons gewend zijn, hebben we weer een fantastische selectie locaties. Naast onze thuishaven in de Zeeuwse Concertzaal en de Mythe, vindt u ons onder meer in de bioscoop in de Kloveniersdoelen waar de oudste Nederlandse film wordt begeleid door live muziek en u kunt genieten van Charlie Chaplin. We verzorgen weer een heerlijk (lees: met buffet) lunchconcert op Slot Moermond, er is een spannende muziekquiz, teveel om op te noemen eigenlijk!
Oh en er zijn natuurlijk ook weer twee grote educatieprojecten.

Ik heb er echt al zoveel zin in nu ik dit allemaal zo schrijf! Mocht u net als ik niet zo lang meer kunnen wachten: op 25 februari presenteren we met veel plezier in de Zeeuwse Concertzaal het hele festivalprogramma, ik hoop van harte u daar te mogen begroeten!

Lieve groet, Lisa

Lisa Jacobs
Artistiek leider Festival Zeeland Klassiek