Annelien van Wauwe

Klarinet
De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe is een van de meest boeiende en originele solisten van haar generatie. Ze weet haar publiek te betoveren met haar expressieve, lyrische en virtuoze vertolkingen.

Annelien, voormalig BBC Radio 3 New Generation-artiest , heeft talloze internationale competities gewonnen. Haar gezamenlijke tweede prijs op de ARD International Music Competition in München in 2012 was een beslissende stap op weg naar internationale erkenning. Ze won een Borletti-Buitoni Trust Award in 2018 en een Opus Klassik Award in 2020 met haar debuutalbum ‘Belle époque’ (Pentatone).
Annelien’s concertopdrachten voor het seizoen 2023/24 omvatten optredens met het BBC National Orchestra of Wales op de BBC Proms en debuutconcerten met het Auckland Philharmonia Orchestra, het Wroclaw Philharmonic Orchestra en het Kyiv Philharmonic Orchestra in de Isarphilharmonie Gasteig in München. Met de Dresdner Philharmonie onder leiding van Andrew Manze zal zij de Duitse première uitvoeren van Wim Henderickx’ bassetklarinetconcert ‘Sutra’.
Ze trad op met vele vooraanstaande orkesten, waaronder het Deutsches Symphonieorchester Berlin, het Konzerthausorchester Berlin, de NDR Radiophilharmonie Hannover, de Dresden Philharmonic, het Symfonieorkest van de Bayerischer Rundfunk, het Radiosymphonieorchester (SWR) Stuttgart, de Deutsche Radiophilharmonie, de Frankfurter Opern- und Museumsorchester, het Mozarteumorchester Salzburg, Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra, het Residentieorkest Den Haag, Phion Orkest van Gelderland & Overijssel, Philharmonie Zuid-Nederland, het Orchestre de Cannes, het Orchestre National de Lille, het Orchestre de Lorraine, de Auckland Philharmonia Orchestra, het Münchener Kamerorkest, het Weense Kamerorkest, Camerata Salzburg, het Zweedse Kamerorkest, de Royal Philharmonic Liverpool en de vele BBC-orkesten (BBCSO, BBCNOW, BBCSSO, BBC Philharmonic, BBC Concert Orchestra); met dirigenten als Andrew Manze, Martyn Brabbins, Joshua Weilerstein, Jac Van Steen, Michael Schønwandt, Jun Märkl, James MacMillan, Mario Venzago, Darrell Ang, Ryan Bancroft, Rafael Payare, Clemens Schuldt, Markus Stenz, Nuno Coelho, Thomas Dausgaard, Hartmut Haenchen, Otto Tausk, Marta Gardolińska, Anja Bihlmaier, Kristiina Poska, Karina Canellakis, Edo de Waart en Dirk Brossé.
Annelien is regelmatig te zien geweest op prestigieuze Europese locaties, waaronder de Tonhalle Zürich, de Berliner Philharmonie en Konzerthaus Berlin, het Konzerthaus in Wenen, de Wigmore Hall Londen, Bozar Brussel, de Philharmonie Luxemburg, het Concertgebouw Amsterdam, de Alte Oper Frankfurt, Amare Den Haag, de Doelen Rotterdam, het Muziekgebouw Eindhoven, het Rudolfinum Praag en het Paleis der Kunsten Boedapest. Ze is een regelmatige gast op internationale muziekfestivals zoals het Lucerne Festival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein Musik Festival, Rheingau Festival, Heidelberger Frühling, Kissinger Sommer, Cheltenham Festival, West Cork Chamber Music Festival en het Festival de Radio France in Montpellier.

In 2017 maakte Annelien haar debuut op de BBC Proms in Cadogan Hall en in 2018 filmde de BBC-televisie haar uitvoering van het klarinetconcert van Mozart met het BBC Scottish Symphony Orchestra en dirigent Thomas Dausgaard op de BBC Proms in de Royal Albert Hall. In 2023 speelde ze daar het concert van Copland met het BBC National Orchestra of Wales onder leiding van Ryan Bancroft.
Anneliens aanstekelijke passie en interesse in nieuwe muziek hebben verschillende componisten geïnspireerd om muziek voor haar te schrijven. In 2017 droeg Manfred Trojahn zijn Sonate V aan haar op. Annelien beoefent intensief yoga, wat haar klarinetspel sterk beïnvloedt en uiteindelijk leidde tot een compositieopdracht voor Wim Henderickx. Het nieuwe stuk SUTRA is gebaseerd op ademhaling en meditatie. Het werd mede gemaakt in opdracht van BBC Radio 3 en de Borletti-Buitoni Trust. Het concert ging eind maart 2022 in première met het BBC Scottish Symphony Orchestra onder leiding van Martyn Brabbins. Toekomstige samenwerkingen en premières van klarinetconcerten zijn gepland met Annelies Van Parys, Benjamin Attahir, Karol Beffa en Guillaume Connesson.
Annelien Van Wauwe neemt exclusief op voor het Pentatone-label. Haar eerste album ‘Belle époque’ met het Orchestre National de Lille onder leiding van dirigent Alexandre Bloch, verscheen in 2019 en won een Opus Klassik in 2020. Haar laatste concerto-opname ‘FLOW’ met de NDR Radiophilharmonie onder leiding van Andrew Manze bevat bassetklarinetconcerten van Mozart en Henderickx en werd uitgebracht in 2022.
Annelien, een geïnspireerde kamermuzikant, is oprichter van het Belgische kamermuziekensemble CAROUSEL , dat in 2019 werd opgericht. Hoogtepunten van het ensemble zijn onder meer concerten in de Bijloke Gent, de Singel Antwerpen, het Concertgebouw Brugge, de Vereeniging Nijmegen, de Philharmonie de Luxembourg, het Beethovenfest Bonn en de Wigmore Hall Londen. In 2021 richtte Annelien samen met de vier houtblazersleden van CAROUSEL het houtblazerskwintet BREEZE op.

Andere kamermuziekpartners zijn Pavel Kolesnikov, Paloma Kouider, Cédric Tiberghien, Severin von Eckardstein, Victor Julien-Laferrière, Amihai Grosz, Tabea Zimmermann, Quatuor Danel, Schumann Quartet, Quatuor Van Kuijk, Aris Quartet, Zemlinsky Quartet, Trio Karenine en Amatis Trio. Annelien studeerde oorspronkelijk bij Sabine Meyer in Lübeck, bij Pascal Moragues in Parijs, bij Alessandro Carbonare in Rome en bij Wenzel Fuchs en Ralf Forster in Berlijn. Ze heeft ook deelgenomen aan lessen bij haar mentor Yehuda Gilad in Los Angeles. Annelien heeft een sterke affiniteit met oude muziek en studeerde historische klarinet bij Eric Hoeprich in Parijs en Ernst Schlader in Trossingen.
Als veelgevraagd pedagoog geeft Annelien regelmatig masterclasses en les aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.


Details

  • Artiest

    Annelien van Wauwe
  • Instrument

    Klarinet
  • Website