Anton Spronk

Cello
Anton Spronk is één van de grootste Nederlandse cellotalenten. Hij won prijzen bij verschillende internationale en nationale concoursen, waaronder de 1e prijs en publieksprijs bij het concours van de Cello Biënnale Amsterdam, de 1e prijs bij het Internationale Mazzacurati Concours in Turijn en hij was semifinalist bij zowel de internationale ARD-wedstrijd in München als ook bij de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. Tevens werd hem tijdens het Verbier Festival 2019 de Prix du Rotary toegekend en won hij in 2021 de Dutch Classical Talent Award.

Als solist en kamermusicus is Anton wereldwijd actief en gaf hij concerten in onder andere het Concertgebouw, de Tonhalle in Zürich, Carnegie Hall, het Seoul Arts Center, Konzerthaus Dortmund en de Berliner Philharmonie. Hij soleerde met orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Residentie Orkest, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Münchener Kammerorchester, philharmonie zuidnederland en het Nationaal Symfonieorkest van de RAI. Hierbij werkte hij samen met dirigenten als Jakub Hrůša, Nicholas Milton, Vahan Mardirossian en Péter Eötvös. In seizoen 2021/2022 maakte Anton zijn debuut met het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, met optredens in TivoliVredenburg en het Concertgebouw (Zondagochtend Concert).

Anton heeft een grote liefde voor kamermuziek. Hij is regelmatig te gast bij internationale kamermuziekfestivals, waaronder het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Grachtenfestival, de Cello Biënnale Amsterdam, het Gstaad Menuhin Festival en het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Ook nam hij deel aan de Verbier Festival Academy in 2019. Samen met violiste Larissa Cidlinsky richtte Anton in 2016 het internationale festival ‘Eggenfelden klassisch’ op, dat jaarlijks plaatsvindt in Zuid-Duitsland. In 2021 nam Anton in het kader ‘AVROTROS Klassiek Presenteert!’ zijn debuut-cd op en sindsdien is hij regelmatig te gast in diverse programma’s van NPO Klassiek. Vorig jaar was hij één van de musici op het beroemde Prinsengrachtconcert.

Sinds maart 2024 is Anton aanvoerder in het hr-Sinfonieorkest (Frankfurt Radio Symphony).

Zijn eerste cellolessen kreeg Anton, geboren in 1994 in Den Bosch, als vierjarige van zijn vader Frank Spronk. Op zijn twaalfde vervolgde Anton zijn opleiding bij Monique Bartels aan het Conservatorium van Amsterdam en later bij Thomas Grossenbacher in Zürich. Hij sloot zijn studie af bij Jens Peter Maintz in Berlijn. Ook volgde hij masterclasses bij onder anderen Steven Isserlis, Frans Helmerson, David Geringas, Valter Despalj, Anner Bijlsma, Wolfgang Emanuel Schmidt, Troels Svane en Wolfgang Boettcher.

Al op jonge leeftijd viel hij regelmatig in de prijzen. Zo won hij het nationale concours Stichting Jong Muziektalent Nederland (2003 & 2009), het Prinses Christina Concours (2010), het Migros Kulturprozent-concours in Zürich (2014 & 2015) en de Kiefer-Hablitzel Prijs (2020).

Anton heeft een cello in bruikleen uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, gebouwd in 1865 door J. B. Vuillaume.

Foto’s: Marco Borggreve


Details

  • Artiest

    Anton Spronk
  • Instrument

    Cello
  • Website