Jappe Dendievel

Fagot
Onder de vleugels van zijn moeder zette Jappe (°2004) reeds op 4-jarige leeftijd zijn eerste muzikale stappen op de viool. Al vrij snel volgde de ontdekking van een uitgebreid instrumentarium zoals slagwerk, trombone, fagot en tuba met succesvolle deelnames aan nationale en internationale jongerenwedstrijden (met onder meer een optreden in Santorini als gevolg) en diverse jeugdorkesten.

Op 11-jarige leeftijd kwam Jappe in contact met fagottist Francis Pollet, waardoor het met de fagot plots snel vooruit ging en dit instrument ook zijn voorkeur ging wegdragen. In november 2017 werd Jappe laureaat van de “Prix Dominique” in Venlo, waar hij ook de publieksprijs behaalde. In april 2018 won hij de Eerste Prijs in de internationale onlinewedstrijd “The Muse”. Al snel volgden solo-optredens met orkest waar onder meer concerti van A. Vivaldi, W.A. Mozart, C.M von Weber op het programma stonden. In maart 2019 werd hij geselecteerd voor het internationaal jeugdorkest van het Concertgebouw, waar hij samen met 72 andere 14-17-jarigen uit heel Europa deelnam aan een intensieve stage en optredens in het Concertgebouw Amsterdam en Flagey Brussel.
In maart 2020 werd hij aangenomen in het Verbier Festival Junior Orchestra, en later dat jaar werd hij toegelaten tot het Youth Orchestra Flanders, als co-aanvoerder van de fagotpupiter.

Momenteel volgt hij een bacheloropleiding fagot / contrafagot aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Onder impuls van zijn leraar en mentor Francis Pollet en mede dankzij I SOLISTI ACADEMY nam Jappe deel aan tal van masterclasses in binnen- en buitenland. Sergio Azzolini, Gustavo Nuñez, Fredrik Ekdahl, Sophie Dervaux en vele anderen kunnen getuigen van zijn uitzonderlijk talent.
Jappe Dendievel werd in 2021 eerste prijswinnaar van het Prinses Christina Concours en mag zich vanaf seizoen 2021/22 tevens I SOLISTI NextGeneration Artist noemen. Sinds November 2021 is Jappe eerste fagottist bij Casco Phil, het kamerorkest van België.

In zijn vrije tijd gaat Jappe graag naar de verschillende luchthavens om daar foto’s van de vliegtuigen te nemen. Zo probeert hij
ook bij concerten in het buitenland een stop te maken aan de regionale luchthaven.


Details

  • Artiest

    Jappe Dendievel
  • Instrument

    Fagot

Jappe treedt op tijdens:

De Duivelskunstenaar, 2 juli