Lauma Skride

Piano
Het spel van Lauma Skride is “wonderbaarlijk gevoelig, met een prachtige toonkwaliteit en altijd met een zeer virtuoze kracht”, aldus een recensie van de Bayerischer Rundfunk. Het is met deze kwaliteiten, gecombineerd met briljante techniek, dat Lauma Skride het publiek op grote concertpodia over de hele wereld boeit, zowel als solist als kamermuzikant.

Lauma Skride, die in 2008 de Beethovenring ontving, wordt alom geprezen om haar interpretaties van Duits klassiek en romantisch repertoire. Ze treedt op met orkesten als Gewandhausorchester Leipzig, Royal Stockholm Philharmonic, Danish National Symphony Orchestra, Turku Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales, Royal Northern Sinfonia, Ulster Orchestra, Hongaarse National Philharmonic, hr-Sinfonieorchester Frankfurt, Hamburger Symphoniker, Dresdner Philharmonie, Essener Philharmoniker, Bremer Philharmoniker, Philharmonisches Orchester Heidelberg en Orquesta Filarmónica de Gran Canaria. Ze werkt samen met dirigenten als Pedro Halffter, Kristjan Järvi, Cornelius Meister, Andris Nelsons, Anu Tali, Muhai Tang, André de Ridder, Peter Ruzicka, John Storgårds, Yan Pascal Tortelier en Xian Zhang.

Lauma Skride is mede-oprichter van het “Skride Quartet”, opgericht in 2016 samen met haar zus Baiba Skride, Harriet Krijgh en Lise Berthaud. Het kwartet heeft opgetreden op grote podia en festivals over de hele wereld, waaronder The Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall London, Schubertiade Hohenems, Liederhalle Stuttgart, Concertgebouw Brugge en Tanglewood Music Festival. In 2019 toerde het kwartet door Australië en bracht hun debuutopname uit met ORFEO (Mozart, Mahler en Brahms), en in 2020 begon het aan een uitgebreide Amerikaanse tournee. Andere kamermuziekpartners zijn Anne-Sophie Mutter, Daniel Müller-Schott, Sol Gabetta en Julian Steckel, evenals Jörg Widmann, Christian Tetzlaff, Tanja Tetzlaff en het Armida Quartet.
Het seizoen 2023/2024 van Lauma Skride brengt duo-optredens met de Oostenrijkse contrabassist Dominik Wagner op het Mosel Musikfestival, in Luzern en Potsdam en een concert in de Wigmore Hall Londen met het Skride Quartet. Samen met het Copenhagen Philharmonic Orchestra en Sebastian Weigle zal ze het pianoconcert van Clara Schumann uitvoeren, het werk dat een bijzondere invloed op haar carrière heeft gehad. In het kader van de Mozartwoche 2024 zal Lauma Skride opnieuw het podium delen met Anne-Sophie Mutter en in trio te horen zijn met haar en Maximilian Hornung.

Voor ORFEO nam Lauma Skride samen met haar zus Baiba de Hongaarse Dansen van Johannes Brahms op in een arrangement voor viool en piano van Joseph Joachim, en recentelijk namen de twee zussen een volledig Scandinavisch programma op. Samen met het Copenhagen Philharmonic Orchestra en Sebastian Weigle zal ze het pianoconcert van Clara Schumann uitvoeren, een stuk dat een bijzondere invloed op haar carrière heeft gehad. In het kader van de Mozartwoche Salzburg 2024 deelt Lauma Skride opnieuw het podium met Anne-Sophie Mutter in trio samen met haar en Maximilian Hornung.

Lauma Skride, geboren in Riga, Letland in 1982, is de jongste van drie dochters in een muzikaal gezin. Ze begon op vijfjarige leeftijd piano te spelen en was later een leerling van Anita Paze aan de Emils Darzins School of Music in Riga. Vervolgens studeerde ze bij Volker Banfield aan de Universiteit van Muziek en theater in Hamburg. Lauma Skride heeft sinds haar elfde deelgenomen aan tal van internationale competities, waaronder de Maria Canals Competition in Spanje en de Cleveland International Piano Competition in de VS, en heeft verschillende prijzen gewonnen.


Details

  • Artiest

    Lauma Skride
  • Instrument

    Piano
  • Website