Lech Antonio Uszynski

Altviool
Met zijn karakteristieke warme klank en zijn gevoelige interpretaties is Antonio Uszynski uitgegroeid tot een van de meest gewilde altviolisten van zijn generatie.

Hij is te gast als solist en kamermusicus in concertzalen als de Berlin Philharmonie, de Elbphilharmonie Hamburg, het Konzerthaus Berlin, de Tonhalle Zürich, het Konzerthaus Wien, de Wigmore Hall London, de Suntory Hall Tokyo en diverse andere. Hij is ook regelmatig te gast op internationale festivals, waar hij optrad met artiesten als Vilde Frang, Lars Vogt, Christian Tetzlaff en Antoine Tamestit. In juni 2022 maakte hij zijn veelgeprezen solodebuut op de NFM in Wrocław onder leiding van Krzysztof Urbański.De laatste jaren wordt hij vanwege een groot stilistisch bereik regelmatig uitgenodigd voor masterclasses aan universiteiten als invulling van een langdurige werkzaamheid als docent. Lech Antonio Uszynski is docent altviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Kamermuziek is een van zijn grootste passies in zijn muzikale werk. Uszynski is sinds 2010 altviolist in het Stradivari Quartet, waarmee hij succes boekte op internationale concertpodia in Europa, Azië en Amerika. Naast zijn carrière als kamermusicus en solist werkte hij als altvioolsolist bij de Royal Stickholm Philharmonic, het Lucerne Symphony Orchestra, het Gstaad Festival Orchestra en tal van andere ensembles. In het seizoen 21/22 Lech Antonio oorlog «ad interim» plaatsvervangend altviool solo in het Basel Symphony Orchestra.

In 2019 verscheen een solo-cd “Progetto Gibson”, opgenomen door pianist Andriy Dragan, uitgebracht door RCA Red Seal (Sony Classical). De werken op de cd werden gespeeld met de beroemde “Gibson” altviool van Antonio Stradivari, die Uszynski van 2010-2017 speelde dankzij de bruikleen van de Stradivari Foundation Habisreutinger. Eerdere opnames omvatten Steve Reichs strijkkwartetten “Different Trains” en “Triple quartet” voor Warner Classics, evenals kamermuziekversies van Mahlers 1e en 4e symfonieën. In 2018 uitgevoerd door Stradivari Quartet met cd’s (werken van Schumann & Schubert) voor RCA Red Seal (Sony Classical). In 2021 kreeg hij veel aandacht in de klassieke media (De Stradivari,YouTube is uitgebracht.

Lech Antonio Uszynski werd geboren in 1986 als zoon van een Poolse muziekfamilie in Padua (Italië) en werd geboren in 1987 in Zwitserland. Hij volgde aan de ZHdK in Zürich door Ana Chumachenco, Zakhar Bron en Michel Rouilly. Op de altviool kreeg hij belangrijke muzikale impulsen van Maestro Rudolf Barshai.

Lech Antonio Uszynski speelde een van de drie overgebleven violen van de meesters Hendrick Willems uit de jaren 1690, Gent. Uszynski is een exclusieve artiest uit Thomastik-Infeld en wordt aangedreven door Spirocore en PI-snaren.


Details

  • Artiest

    Lech Antonio Uszynski
  • Instrument

    Altviool
  • Website