Rui Lopes

Fagot
De New York Times noemt Rui Lopes “de rijkelijk begaafde fagottist”. Gramophone beaamt: “zeer muzikaal en virtuoos”. Hoewel Rui Lopes pas op zijn achttiende fagot begon te studeren, werden zijn muzikale temperament en virtuositeit al snel erkend en ontving hij vele prijzen, waaronder de eerste prijs op de prestigieuze Estoril International Competition. Als een van de meest veelbelovende fagottisten van zijn generatie deelt hij zijn grote passie voor muziek met concertpubliek over de hele wereld.

Solo- en kamermuziek
Rui trad op als solist bij het Zurich Symphony Orchestra, Basel Symphony Orchestra, English Chamber Orchestra, Czech Chamber Orchestra, Chamber Orchestra Kremlin, Finse Nationale Opera, Algarve Chamber Orchestra, Chamber Artists Orchestra, Beiras Philharmonia, Collegium Musicum Basel, Lisbon Metropolitan Orchestra, Camerata Antiqua de Curitiba, Portuguese Symphony Orchestra, Casa da Música Symphony Orchestra, Keuls Kamerorkest en andere orkesten.
Hij treedt regelmatig op met uitstekende muzikanten, waaronder Konstantin Lifschitz, Ilya Gringolts, Patricia Kopatchinskaja, Alina Pogostkina, Razvan Popovici, Maximilian Hornung, Nabil Shehata, Marcelo Nisinman, Dimitri Ashkenazy, Sebastian Manz, Ramon Ortega, Nicholas Daniel, Loïc Schneider en Regula Mühlemann.
Rui is lid van de Camerata Variabile Basel en de Portugese Kamersolisten, en speelde op het Schleswig-Holstein Music Festival, Festival Bohuslav Martinu, SoNoRo Festival, Crusell Festival, Oficina de Música de Curitiba, Stellenbosch International Chamber Music Festival, Stift International Music Festival, Luzern en andere festivals en werkte samen met persoonlijkheden als Christoph Eschenbach, Jiri Belohlavek, Sakari Oramo, Esa-Pekka Salonen en Wynton Marsalis.
In 2015 had hij zijn debuutrecital in de Carnegie Hall.
Orkest
Als solofagot trad hij op met het Lucerne Symphony Orchestra, Orchestre de Paris, Zurich Chamber Orchestra, Ensemble Modern Orchestra, Basel Chamber Orchestra, Festival Strings Lucerne en Camerata Bern.
Recordings
Through Time, Rui’s opname met het English Chamber Orchestra, is een cd met stukken van Vivaldi, Mozart, Elgar, Villa-Lobos en Françaix, en kreeg unanieme internationale bekendheid. Dit zeer bijzondere werk, met twee wereldpremières, omvat onder meer Rui’s eigen bewerking van Edward Elgars Romance for Fagot and String Orchestra (het origineel voor fagot en symfonieorkest) en het Jean Françaix ‘Divertissement pour Basson et Quintette ou Orchester à Cordes’ dat tot was nu alleen in de strijkkwintetversie opgenomen.
Rui’s aankomende album, Close Encounters , met stukken van Du Puy, Marsalis, Winkelman, Nisinman, Saint-Saëns en Piazzolla voor fagot en Strijkkwartet/Kwintet, bevat 4 première-opnames en verschijnt op 7 april 2023.
Van barok tot hedendaags
Een fascinatie voor barok en enthousiasme voor hedendaagse muziek hebben geleid van de studie van oude muziek op historische instrumenten bij Marc Vallon in Parijs tot hedendaagse muziek bij Pascal Gallois en Pierre Boulez aan de Lucerne Festival Academy, waardoor Rui een ongewoon breed repertoire heeft verworven . Hij werkt samen met het Ancient Music Capriccio Basel en met hedendaagse muziekensembles zoals Music Factory en Ensemble Modern.
Zijn liefde voor de Argentijnse Tango en Portugese Fado-stijlen vormt vaak de basis voor Rui’s eigen onderscheidende arrangementen.
Rui is geboren in Portugal, heeft de dubbele nationaliteit (Portugees/Zwitsers) en woont in Bazel met zijn vrouw Barbara en hun twee zonen. Hij studeerde bij Hugues Kesteman aan de Artave en Porto Muziekacademie, Sergio Azzolini aan de Muziekacademie in Bazel (solistendiploma met onderscheiding) en bij Marco Postinghel aan het Richard Strauss Conservatorium in München. Rui’s passie voor lesgeven stelde hem in staat masterclasses te geven in Europa, Amerika, Zuid-Amerika en Afrika en gedurende meerdere jaren fagot- en kamermuziek te doceren aan verschillende academies en universiteiten. Rui is professor fagot aan de Academie in Straatsburg (HEAR – Haute école des arts du Rhin).
Hij bespeelt een Peter de Koningh barokfagot ‘naar JH Eichentopf’ en een Heckel 15 ‘639, een van de zeldzame exemplaren uit het Azzolini-model.


Details

  • Artiest

    Rui Lopes
  • Instrument

    Fagot
  • Website