Impression 2024

IMPRESSION JONGE Zeeuwse MAKERS

Laat je inspireren en maak jouw eigen meesterwerk!

Ben jij tussen de 14 en 18 jaar oud en ben je graag bezig met muziek, woord of beeld? Laat je inspireren tot jouw eigen meesterwerk en maak kans op de hoofdprijs!

Jouw meesterwerk kan zijn een:

 • Rap
 • Spoken word
 • Dans
 • Zang
 • Muziekstuk
 • Gedicht
 • Verhaal
 • Foto
 • Video
 • TikTok-filmpje

Inzenden

Uiterste inzenddatum: 1 juni 2024 Inzenden via: secretariaat@kamermuziekzeeland.nl

Inzenden onder vermelding van: naam, leeftijd, woonplaats

Aanleveren als: PDF MP3 MP4 MOV JPG (zorg dat jouw naam in het de omschrijving staat) Lengte: maximaal 2 minuten

Spelregels

Jouw inzending is…

 • Zelfgemaakt en bedacht.
 • Duurt maximaal 2 minuten.
 • Geïnspireerd op één van onderstaande muziekstukken: Henriette Bosmans: Cortege, Henriette Bosmans: Nuite Calme of Arnold Schönberg: Ein Stelldichein
 • Door het festival vrij te gebruiken voor promotiedoeleinden.

Deelname

 • De wedstrijd is voor iedereen van 14 tot en met 18 jaar.
 • Je kunt solo of met een groep meedoen.
 • Je mag je maar één keer inschrijven.
 • Je woont in Zeeland.
 • Je bent fysiek aanwezig bij de prijsuitreiking op 30 juni om zo nodig je werk toe te lichten.

Prijzen

 • 1e prijs 250 euro
 • 2e prijs 100 euro
 • 3e prijs 50 euro

Vragen? Stuur je vraag naar secretariaat@kamermuziekzeeland.nl

Festival Zeeland Klassiek en het Voortgezet onderwijs

Voor deze doelgroep is het project ‘Impression’ ontwikkeld. Het doel van het project is om jongeren in aanraking te brengen met klassieke muziek en podiumkunsten in ruimere zin.
We zijn van mening dat het niet werkt door scholieren in een zaal te zetten en ze simpelweg te laten luisteren, maar zien veel meer betrokkenheid door ze actief te laten participeren. Dat is de kern van ‘Impression’

Dat houdt in dat we de leerlingen op voorhand een drietal door onze artistiek leider geselecteerde muziekstukken voorleggen en ze vragen daar een eigen impressie op te maken. Dat kan een muzikale uiting zijn zoals een rap, lied of muziekstuk, maar ook één in woord (gedicht, verhaal), een tekening, schilderij, sculptuur, video of dans.

De scholieren krijgen de opdracht te luisteren naar elementen uit het gekozen stuk die hen opvallen/ het meest bijblijven/ raken en die elementen te isoleren of juist een overall gevoel van het werk te beschrijven.
Hoe zij de muziek hebben ervaren of welke beelden, verhalen of gevoelens het bij hen heeft opgeroepen. Daarop wordt een eigen impressie gemaakt.
Bovendien wordt achtergrond informatie over de componist, de tijd waar deze in leefde en de reden waarom hij/zij het werk schreef in acht genomen en verwerkt in de uiting.

Vervolgens wordt de scholieren gevraagd de resultaten van hun impressie op te sturen. Deze worden voorgelegd aan een vakjury en die kiest er maximaal 5 uit voor de finale middag, die plaats vindt tijdens ons festival op 30 juni 2024..
Daar worden de originele stukken gespeeld door onze internationale festival musici, afgewisseld met de presentatie van de geselecteerde impressies van de scholieren.

De jury zal uiteindelijk de drie prijswinnaars bekend maken. De eerste prijs is een geldbedrag van 250, de tweede 100 en de derde 50.

Alle scholen voor voorgezet onderwijs in midden Zeeland en Schouwen-Duiveland zullen worden aangeschreven.

Opdracht voor de scholieren VO Impressions 2024: Henriette Bosmans, een vrouwelijke pionier

Weten jullie wie Henriëtte Bosmans was?
Ze geldt als een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw: de ras-Amsterdamse Henriette Bosmans. Ze was eigenwijs, koos graag haar eigen pad, speelde in haar carrière samen met de grootste musici en orkesten en componeerde talloze werken.
Bijna volledig autodidact groeide zij als ruimdenkende vrouw op in een tijd die op meerdere vlakken zeer uitdagend was (Wereldoorlogen, half-Joodse, vrouw, biseksueel).

Tijdens het Festival Zeeland Klassiek 2024 zetten we naast Nederlandse kunstenaars ook een spotlight op de positie van de vrouw in de samenleving.

Voor impressions zijn de jaren 20’ en in het bijzonder het leven van de vrouw in die tijd jullie inspiratiebron. Denk bijvoorbeeld aan de culturele smeltkroes van de roaring twenties, het net verworven stemrecht, maar ook de periode tussen de wereldoorlogen.
Maak een performance of kunstwerk rond dit thema.

Ter inspiratie kunnen de volgende muziekwerken dienen:

Henriette Bosmans Cortege

Henriette Bosmans Nuite Calme

Arnold Schönberg Ein Stelldichein

Hoe presenteer jij het gekozen repertoire zó aan het publiek, dat het begrip van de luisteraar groter wordt?

Probeer het werk in zijn context te duiden. Je kunt hierbij denken aan de tijd, cultuur en persoonlijke omstandigheden waarin het tot stand kwam. Luister naar elementen uit het door jou gekozen stuk die je opvallen/ het meest bijblijven/ raken en isoleer die elementen. Of maak juist een overall beschrijving van het werk.

Hoe heb je de muziek ervaren of welke beelden, verhalen of gevoelens roept het bij je op. Laat dit terugkomen in je impressie! Om de context en vaak ook de relevantie van een kunstwerk te kunnen vatten houd je achtergrond informatie over de componist, de tijd waar deze in leefde en de reden waarom hij/ zij het werk schreef in acht en verwerk je dit ook in jouw impressie.

Je mag zelf spreken, rappen, zingen, schrijven, acteren, dansen, schilderen, tekenen en gebruik maken van bijvoorbeeld video om je te uiten.
Het kan dus een schilderij worden, maar ook een gedicht, songtekst of video. Je impressie wordt dus eigenlijk een kunstwerk op zich!

Geef jouw Impression een titel. Beschrijf het concept (wat zien we, ervaren we in jouw impressie, wat heb je getracht uit te beelden?)

Uit alle inzendingen wordt door een vakjury uiterlijk 17 juni 2023 een selectie van minimaal 5 en maximaal 10 finalisten bekend gemaakt.Alle impressies zullen te zien, beluisteren en bewonderen zijn tijdens ons festival op 30 juni in de Nieuwe Kerk in Zierikzee om 15.00 uur, samen met onder andere de inspiratie muziekwerken.


Op de concertdag ‘s ochtends kunnen de geselecteerde kandidaten ook nog met onze artistiek leider overleggen hoe hun kunstwerk het beste tot zijn recht komt en is er een Meet & Greet met de internationale festivalmusici. Aan het einde van het concert zullen de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

 • 1e prijs 250 euro
 • 2e prijs 100 euro
 • 3e prijs 50 euro

Tijdslijn:

1 april – 1 juni 2024: openingsdatum en deadline voor insturen van je impressie.
1-16 juni 2024: juryberaad
17 juni 2024: bekendmaking van finalisten
30 juni 2024: Finalemiddag Impressions, tentoonstelling alle inzendingen en prijsuitreiking.

Insturen Impressions 2024

Stuur je Impressions ovv je naam, school en leeftijd voor 1 juni 2024 naar secretariaat@kamermuziekzeeland.nl Dit kan aangeleverd worden als de volgende type bestanden: PDF MP3 MP4 MOV JPG