Kick-off Impression

maandag 27 februari 2023

Scholieren aan de slag met klassieke muziek

Geslaagde Kick-off educatieproject Impression als nieuw onderdeel van Festival Zeeland Klassiek

Middelburg, 27 februari 2023

Jongeren in aanraking laten komen met klassieke muziek en podiumkunsten in ruimere zin, zonder ze meteen in een concertzaal te zetten. Dat is het doel van het educatieproject Impression.

En zo zaten de leerlingen van VWO-5 van CSW van de Perre maandag te luisteren naar componisten als Glass, Caplet en Mendelssohn. Waarom? Omdat ze uitgedaagd worden!

In het kader van het educatiedeel rond Festival Zeeland Klassiek 2023 (30 juni t/m 9 juni), worden scholieren van het voortgezet onderwijs in heel Zeeland uitgedaagd een eigen reflectie te maken op een klassiek muziekstuk.

Beoordeling en presentatie

De inzendingen zullen worden beoordeeld door een vakjury  bestaande uit vertegenwoordigers van de klassieke, de pop, en de educatie sector.
Half juni zullen de finalisten bekend worden gemaakt,  die op het festivalconcert van 6 juli de eigen impressie mogen presenteren. Daar worden de winnaars bekend  gemaakt. De eerste prijs is een geldbedrag van €250, de tweede €100 en de derde €50.

Organisatie en ondersteuning

De organisatie van Impression is in handen van Stichting Vrienden kamermuziek Zeeland die ook het Festival organiseert. Het project wordt mede ondersteund door de Provincie Zeeland en meerdere lokale en nationale fondsen.

Naast deze eerste bijeenkomst op de school in Middelburg vindt deze week ook een kick-off plaats in Vlissingen.

De  promotiecampagne wordt ondersteund door ‘Urban Umbrella’ uit Middelburg.

Werkwijze

Het doel van het project is om jongeren in aanraking te brengen met klassieke muziek en podiumkunsten in ruimere zin. De stichting en artistiek leider van het festival topvioliste Lisa Jacobs, zijn van mening dat het niet werkt door scholieren in een zaal te zetten en ze simpelweg te laten luisteren, maar zien veel meer betrokkenheid door ze actief te laten participeren. Dat is de kern van ‘Impression’ Dat houdt in dat de organisatie de leerlingen op voorhand een drietal door de artistiek leider geselecteerde muziekstukken voorlegt en vraagt daar een eigen impressie op te maken. Dat kan een muzikale uiting zijn, maar ook één in woord, tekening, beeld of dans.

De betreffende stukken, die uiteraard ook tijdens het concert op 6 juli te horen zijn,  zijn

Glass – Quartet satz

Caplet – Le Conte Fantastique

Mendelssohn – Strijkkwartet in f klein op. 80

Meer informatie vind je op onze pagina Impression.